Wednesday, July 29, 2009

Cerita Kami

Salam semua...

Ini wajah terbaru adik kami... Asma'

Sekarang dah dua bulan lebih. Gambar ni Abi snap masa umur Asma' dua bulan.



Progress Asma':

- dah pandai senyum bila di agah
- tunjuk muka takut n nangis bila Kak Hajar datang dekat... sebab Kak Hajar ni suka cubit Asma'
- nangis bila orang lain dukung. Nak Abi dan Ummi je.
- taknak duk bawah, tak nak duk dalam baby cot... nak beriba jer... sampai naik lenguh tangan ummi.
- berat Asma' dah cecah 5 kg... berat dah tu
- suka orang bercakap dengan dia... pandai bagi respon.


Ni pulak masa kami jalan-jalan di Masjid Negeri Shah Alam... lepas je pergi Pesta Buku Selangor, Abi dan Ummi singgah solat Zuhur kat sini...

Best kami pusing-pusing kat sini... seronok sangat...

Hajar dengan aksi bersahaja... Abang Muazz pulak puas nak posing, senyum sampai nampak gigi sopehnya... takpe abang Muazz... abang tetap hensem la... :)


Thursday, July 16, 2009

Terbaru... Asma'

Salam...

Gambar terbaru Asma'.... after 50 days

Makin montel...






Suka tidur siang hari... malam pulak, ummi terpaksa berjaga... huhu

Monday, July 13, 2009

Abang Muazz baca Iqra'


Malam tadi Abang Muazz baca Iqra' dengan Abi.

Ulang balik yang baca sebelum ni. Setakat malam tadi, Abang Muazz dah boleh kenal beberapa huruf dan sebutan.

Iqra' 1 muka surat 5... A, Ba, Ta, Tha dan Ja...

Abang Muazz dah mula suka bila Abi puji... "betul"... "pandai"... "bijak"...

Moga Abang Muazz cepat pandai yer... Azam abi dan ummi... nak hantar Abang Muazz sekolah Tahfiz. Mudah mudahan Abang Muazz jadi Hafiz yang baik... InsyaAllah.

Malam nanti kita ngaji lagi yer... Hajar pun join sekali tau... :)

Wednesday, July 08, 2009

Ummi Pitam!!!

Abi ke sekolah hari ni macam biasa... pukul 11.30 pagi dah bertolak untuk sampai awal ke sekolah sebab ada kelas tasmik. Kelas tasmik mula pukul 12.00 tengah hari. Tapi kena pergi awal sebab nak siapkan apa yang patut.

Abi tak perasan pun handphone ter'off' dalam poket. Abi pun langsung tak jenguk handphone sebab takde bunyi. Jadi takde la Abi keluarkan handphone tu dari poket.

Cuma, dalam pukul 4.20 petang, lepas loceng rehat bunyi, Abi rasa tak sedap hati. Cuba ambil handphone. Rupanya, handphone tu 'off'... patut la takde bunyi atau 'vibrate'...

Bila Abi switch on kan je handphone tu, bertalu-talu SMS yang masuk. Rupanya ada 'missed calls' dari Ummi. Paling awal jam 1.13 petang... sampai la pukul 1.35 petang. Dekat 18 missed calls yang Abi terima...

Antara SMS yang ummi hantar ummi sebut, ummi tak sedap badan, sakit kepala. Rasa nak pitam...

MasyaAllah... mahu menggelabah Abi dibuatnya. Abi cuba call ummi semula, tapi tak berangkat. Bimbang betul... Ye lah... dari pukul 1.13 petang ummi cuba call Abi, tapi pukul 4.30 petang baru Abi perasan handphone Abi 'off'...

Lepas tu, baru ummi call semula. Suara ummi lemah. Ummi kata ummi dah pitam tengah hari tadi.

Abi terus ke pejabat minta untuk balik ke rumah, hantar ummi ke klinik. Abi berterima kasih kepada Penyelia petang sebab segera izinkan Abi balik.

Abi terus memecut balik ke rumah. Risau apa yang terjadi.

Bila Abi sampai kat rumah, Abi tengok Ummi terbaring... memang tak bermaya. Abang Muazz, Hajar dan Asma' tidur dalam bilik.

Ummi dah lesu. Tak larat nak bangun. Ummi kata ummi dah banyak kali muntah... muntah air. Makan pun tak... Sebab ummi sendiri tak larat nak masak. Ummi kata, Abang Muazz, Hajar dan Asma' pun belum makan lagi... Abang cuma makan keropok je... nak hilangkan lapar. Kesian ummi tengok abang Muazz... tapi apa nak buat, ummi tak larat.

Ummi terus bersiap. Abi bawak Ummi ke klinik. Abang Muazz, Hajar dan Asma' pun ikut sama. Ummi nak dukung Asma' pun dah tak larat. Abi picit-picit kepala ummi.

Dalam kereta, ummi cerita... ummi dua kali pitam. Tak tahu berapa lama... masa ummi sakit sanagt tuh, Asma' nangis... ummi tak tahu nak buat apa... kesian Asma'... Nasib baik la Abang Muazz dan Hajar tak buat hal.

Mungkin masa tu, ummi duk cuba telefon abi banyak kali... Tapi tak dapat... Tak tahulah perasaan ummi masa tuh...

Masa kat klnik pun, ummi banyak kali keluar masuk tandas, muntah. Ummi memang nampak lesu. Kesian ummi... Asma' nangis nak susu... ummi gagahkan jua...

Masa on the way balik dari klinik, ummi muntah lagi. Abi takleh nak urut belakang ummi sebab tengah pegang Asma'... tengah merengek... Abang Muazz yang tolong urut belakang ummi... Nice son...Good boy...

Sampai rumah, dah pukul 6 petang. Nampaknya dah tak sempat nak ke sekolah. Jadi Abi telefon semula penyelia petang.

Lepas solat Asar... Abi tolong ummi... mandikan Abang Muazz dan Hajar. Ummi muntah lagi... habis keluar ubat yang ummi makan tadi... memang sah sah ummi dah tak larat...

Jadi, lepas mandikan Abang Muazz dan Hajar, abi masak nasi dan buat sup ayam. Abang dan Hajar nampak excited sangat... ummi kata, abang dan Hajar dah lapar...

Lepas je masak, Abi terus suapkan nasi untuk Abang Muazz dan Hajar. Banyak betul abang dan Hajar makan. Habis semangkuk penuh...

Panas-panas pun telan gak la... apa nak buat, lapar punya pasal...

Tapi, Alhamdulillah ummi dah ok... syukur pada Allah... sebab menggerakkan hati Abi untuk tengok handphone yang ter'off' dalam poket petang tadi... kalau tidak, tak tahu la macam mana jadinya...

Itu lah... kisah ummi pitam... Hari ni dalam sejarah la tu...

Buat ummi... ingat pesan doktor Rusna tadi yer... kena tinggalkan Ali Cafe dan segala macam minuman berkafein lagi... Walaupun ummi tak bermaya kalau tak minum, tapi demi kesihatan... kena minum Vico dan tea je lepas nih...

Ingat tau... :)

Sunday, July 05, 2009

Kisah Abang Muazz

Salam...

Hari ni dah genap 2 minggu abang Muazz praktis tak pakai dypers... nampak gayanya dah mula menunjukkan prestasi yang membanggakan...

Tahniah abi dan ummi ucapkan. Sebelum ni..:

  • setiap 5 minit, pasti abang Muazz akan ajak abi atau ummi ke toilet, walaupun kencing setitik dua jer...
  • ummi dan abi pasti akan tanya... "abang, nak ke tandas ker?" - abang pasti terus pecat seluar, pantang ditanya... tapi takde la kencing sangat pun...
  • bila abang Muazz dah boring asyik ulang alik ke tandas, akhirnnya... abang Muazz cakap kat ummi dan abi.. "nak pakai pampers... nak pakai pampers..." abang Muazz pujuk gak abi dan ummi... tapi, abi dan ummi cuma pakaikan pampers bila abang Muazz tidur je, bimbang takleh nak kawal lagi...
Tapi sekarang... (till now) abang Muazz dah boleh kawal dengan baik. Bila betul-betul nak ke tandas je, baru abang ajak abi atau ummi.

Bagus, abang Muazz... Tahniah. Moga berjaya yer...

Jimat la sikit peruntukan nak beli dypers... Alhamdulillah...

Lepas ni turn Hajar pulak nak ikut silibus ni. Bersedia tau Hajar... Gambatte anak-anakku

Dah habis pantang?

Salam...

Jumaat lepas, genap 40 hari Asma' dilahirkan. Ummi pun, dah 40 hari melahirkan Asma'. Ummi cakap, ummi dah habis pantang, ye ker?

Maknanya, boleh la kami keluar jalan sama-sama, nanti? Bestnye... dah lama tak keluar jalan-jalan sama-sama...

Tak sabar rasanya nak jalan-jalan ni...

Abi... jom la... kami nak jalan-jalan ni. Jom la... jom la...

Blog Pilihan

Abi & Ummi

Asma'

Asma'

Jalan-jalan

Jalan-jalan

Abang Muazz

Abang Muazz

Hajar

Hajar

Keluarga Kami

Keluarga Kami
Keluarga Bahagia... Moga2 hingga ke Syurga... Ameen. Berkatilah hidup kami Ya Rabb

Pemata Hati

Pemata Hati

Jam Kami

Hari ini

Abang Muazz

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Asma'

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Ulangtahun Abi & Ummi

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Klik dalam kolam utk bagi ikan makan

Kak Hajar

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Abi Kami

My photo
Jurulatih Utama Pendidikan Islam, Program j-QAF, KSSR Negeri Selangor. Kini berkhidmat di SK Desa Putra, Kajang. 2005-2009 di SK Telok Menegon, Klang.

Followers