Saturday, July 24, 2010

Flower n Garden Festival... cuci mata ;-)

Salam,

18 Julai lalu, kami sekeluarga ke Presint 2, Putrajaya. Sekadar menikmati keindahan flora ciptaan Allah, yang disusun atas muka bumi-Nya.

Cuaca agak panas ketika kami sampai... bermandi peluh jugak lah nak pusing2 tapak pameran tuh. Tapi, bila masuk bilik pameran yang berhawa dingin... alhamdulillah, sejuk ler sikit...

Panas-panas pun, posing tetap posing... huhu

Asma' paling ceria dan bahagia... sebab duk atas dukung ummi jer... dikelilingi orkid yang indah dan cantik...

Abi bergambar bersama bonsai... mahal tu regenya... hehehe, cantik2 bonsai kat sini...

Kesian kak Hajar... berat ke Asma' tuh??? Pengorbanan seorang kakak... huhu


Ummi sedang berkhayal a.k.a 'ngoyal'... "Alangkah indahnya andainya rumahku dikelilingi bunga bungaan yang cantik berseri ini... "


Memang cantik... Mana Hajar nih? Dah hilang pulak dah...

Ooo... kat sini rupanya... tgh layan ikan2 dalam kolam... abang Muazz pun tumpang layan sama...

Selamat menikmati panorama yang sempat dirakamkan...






Haa... yang ni agak unik dan kreatif... Sunflower yang dihias bersama lingkaran ubat nyamuk... tak pasti sama ada Fumakila, Ridsect atau Shieldtox...

Monday, July 05, 2010

Kejohanan Sukan Pasti Uwais Al-Qorni

Salam...

Ahad baru ni, 4 Julai 2010... kami semua sama2 memeriahkan Kejohanan Sukan Pasti Uwais Al-Qorni kali ke-5.

Abi diminta mempengerusikan majlis...

Dah lama tak conduct program ni... huh huh...


Abang Muazz memerhatikan kawan2 nya bersedia di garisan permulaan...


Tahun depan, Abang Muazz pulak yer... InsyaAllah... Abang sekolah sama ngan Hajar...


Penat melihat gelagat kawan2, dan bermain di padang permainan... berhenti sekejap, menghilangkan lelah.. makan eskrim dulu... tapi mana Hajar???


Laa... kat sini rupanya... asyik nya Hajar... mesti sedap tuh... hehee... kusyhuk betul...

Ummi kat mana pulak???

Huhu... ummi masuk acara Ibu rupanya... acara kukur kelapa dengan garfu...

Ummi dah bersedia kat garisan permulaan... On Your Mark... Get Set...


Go!!!.... ummi memulakan larian sambil tersenyum... heheheh


Ummi tekun mengukur kelapa.... cepat!! cepat!! cepat!!...


Bila selesai mengukur kelapa... sesi timbangan hasil kukuran... ummi sedang berdebar2 tuh... dup dap dup dap... hehehe...



Akhirnya, ummi pasrah... hanya 15 gram sahaja... tapi takpe... kira ok la, dapat no 4. Tapi tak dapat hadiah... takpe... len kali prektis lagi kat rumah ek... boleh parut kelapa guna garfu jer lepas nih... jimat, jimat... makcik yang menang tu... dapat parut 90gm... pergh... parut ngn gigi sekali ker tuh??? hahahaha...


Abi sempat bergambar kenangan bersama sebahagian AJK yg terlibat...

Yang pasti... meriah, walaupun masa nak abih tuh... ada ribut kencang yang menumbangkan dua biji khemah... hehehe... Alhamdulillah, semua selamat... ;)

Tuesday, May 25, 2010

Happy Birthday, Asma'...


Sekejap sungguh masa berlalu... hari ni (25 Mei 2010) genap sudah umur Asma' setahun... setahun juga lah ummi telah melahirkan Asma'...


Doa abi dan ummi, agar Asma' akan menjadi anak yang solehah, penyeri hidup abi dan ummi... dan... be a good sister, ok...

Sanah Helwah Ya Gameelah... Moga ceria selalu, yer... We Luv U so much... ;)

Sunday, May 16, 2010

Let's cycling... ;)

Hujung minggu... masa untuk main bersama. Kalau tak kelaur ke mana-mana, kami main kat halaman rumah ni hah...

Naik basikal sama-sama. Asma' pun beria-ria nak naik jugak... Jadi penumpang Kak Hajar... huhu...

Mula2 seronok la... lepas tu, takuuuutttt... hehehe, mengigil duk belakang kak Hajar yang blum dapat Lesen 'L' lagi... 'P' lagi la blum tu... hehe.

Tapi abang Muazz dah expert... dah pandai cycling tanpa dibantu. Chaiyok...



Jom petik cili... ;)

Cili dah merah... maksudnya dah boleh dipetik... Jom kita petik cili bersama Asma'... hehehe, The Little Gardener ;)



Tak rugi berbudi pada tanah, walaupun tanah dalam pasu... hehehe... sapa nak rasa cili ni, jemputlah datang umah ;)

Wednesday, May 12, 2010

Selamat Hari Ibu, Ummi... ;)

Hari ibu telah berlalu... tapi bagi kami... setiap hari, tika dan detik adalah hari ibu... sebab ummi lah yang jaga kami... ummi lah yang masak untuk kami, ummi buat segalanya untuk kami... sebab tu, setiap hari adalah HARI IBU...

Apa nak hadiahkan untuk ummi? Sementara ummi masih berada di rumah, jaga kami... abi hadiahkan sesuatu untuk ummi. Dah lama ummi mengidam benda nih... masa tu abi tak cukup duit... ummi faham. Jadi, untuk hari ibu tahun ni, abi belikan ummi mesin jahit...

Banyak kali ummi survey kat internet... ummi nak yang murah... second hand pun takpe... abi je yang tak berapa nak beli second hand... bimbang cepat rosak.

Jadi, abi belikan online... masalahnya, order jenis lain, sampai yang lain... order SMART LADY, yang sampai GLOBAL... sabar jel ah...


Ni lah rupanya mesin jahit mini tu... kecik je saiznya... yang tak puas hati, baru nak guna... dah takleh jahit... tak tau mana silapnya... kesian ummi... nampak kesal. Mulanya beria nak tunggu mesin ni sampai... bila sampai je... buat hal... kad warranty plak tak sempat nak hantar... tunggu je lah balik kelantan ni... nak hantar sendiri ke kedai tuh...

Jadi, abi decide nak belikan yang lain... survey kat kedai SINGER... Alhamdulillah, jumpa yang berkenan di hati ummi...

Taadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......




Ha... inilah mesin jahit ummi yang baru... mesti ummi suka... boleh la ummi buat aktiviti kat rumah selain layan karenah kami semua nih... Boleh la ummi jahitkan baju untuk Hajar n Asma' nanti... wahhh.... hehhehehe...


Perbezaan fizikal mesin jahit...

Buat ummi, selamat hari ibu... we luv u so much....

Terima kasih, ummi... :) :) ;)

Wednesday, May 05, 2010

Sanah Helwah...

Alhamdulillah... shukur padaMu Ya Rabb...
Kini, aku telah mampu mengenal erti hidup...
Aku mula mengerti...
Apa yang boleh, apa yang tidak...
Aku mula sedar...
Apa yang disuruh... aku perlu buat,
Apa yang ditegah... jangan sekali didekat...

Ummi, Abi...
Banyak sungguh pengorbanan kalian,
Tahun berlalu... kasih dan sayang padaku,
Tak pernah luntur...
Walaupun kini... aku bukan lagi sebutir permata hati buat kalian,
Kerana kini, kasih telah dikongsi... bersama adik-adik yang lain...
Namun aku sedar... kasih kalian tetap sama...

Ummi, Abi...
Terima kasih... atas segalanya...
Maafkan abang... kiranya ada duka terbuku dihati,
Ada geram tersekat disanubari,
Ada ammarah tak terluah di kalbu,

Teruskan didikan itu,
Didikan untuk menjadikan abang dan adik2,
Insan terbilang... insan terbaik... insan kebanggaan...
Kerana dirimu... begitu berharga... buat kami bertiga...

Terima kasih... Abi dan Ummi...

Sayang dari Abang Muazz... Luv u sangat-sangat... MMmmmmmuuuahhhhh!!!!

Friday, April 30, 2010

Tindik Telinga...

Salam...

Semalam, kami ke PKNS Bangi. Selepas solat maghrib di Masjid Hasanah. Cadangnya cuma nak singgah jalan-jalan sambil cuci mata, tapi rupanya kat sana ada SALE!!!

Shopping barang2 sikit, lepas tu kami pusing-pusing kat tingkat atas. Lalu dekat kedai emas. Terpandang poster "TINDIK TELINGA RM15"...

Ummi dah lama ajak abi tindikkan telingan Hajar dan Asma'... cumanya tak sampai hati, sebab mesti sakit, kan?

Tapi ummi beria-ria ajak abi... abi pun mengalah... Kesian Hajar dan Asma'... menangis jugaklah bila pistol ditembak kat telinga tuh. Tak sampai hati abi nak ambil gambar masa tuh...

Tapi, apa pun... cantik... nice... baru nampak cam girl bila dah tindik telinga tuh...

Bila abi nak ambil gambar, Asma' ok jer... cuma Hajar je yang taknak... malu la tu kot... cuma dia tahu, subang tu... bentuknya bintang... Hajar memang suka STAR... ;)

Ok, ni gambar Asma' sebelum dan selepas bertindik...


SEBELUM (Ni kat KLIA ni...)


SELEPAS... Cun tak??? hehehehe

Sunday, April 25, 2010

Basikal baru kami...

Ini, basikal abang... mahal betul harga basikal sekarang... yang kecik dan yang besar, harga nak lebih kurang jer... huhu. Jenuh abi dan ummi survey kat kedai... last2, beli je yang nih... Baskal ni, harganya RM169. Lepas tawar menawar... dapat RM150 jer... ish... mahal tuhhhh.

Tapi abang Muazz tak baper suka, bukannya sebab bukan taste dia... ok dah, sebab kaler biru... his favourite colour... tapi, sebab basikal ni takde loceng... huhu, muncung je mulut, tanda tak puas hati masa kat kedai tadi... nnt la abang, abi carikan loceng kat kedai basikal... tapi, jalan kat dalam kuarters ni, tak sibuk... takde loceng pun, takpe kot, rasanya... kan abang???

Yang ni plak, basikal Hajar... memang kena beli 2. Kalu beli kat abang je... mahu berperang dunia ke-4 la jawabnya... Yang ni memang taste Hajar... Hajar tak kesah, ada loceng ke, takde loceng... cuma yang penting... kaler pink... hehe... tengok la basikal ni, hah... semuanya kaler pink... Siap ada bakul lagi... leh la teman ummi pi kedai beli sayur, pastu bubuh sayur dalam bakul basikal Hajar tu, ek???

Abang Muazz sempat posing lagik... hati-hati yer...

Walaupun basikal ni agak besar bagi Abang Muazz, namun demi jangka masa panjang... abi beli yang ni jugak, sebab boleh pakai sampai abang Muazz dah masuk sekolah nnt, takyah la nak pk beli yang lain plak... hehehe... jimat tu penting.

Tunggang baik-baik ye, abang...


Hajar pula bergaya dengan basikal pink nya... sekarang ni, semua nak pink... selipar pun kaler pink tu hah... sib baik masa amik gambar ni, Hajar tak pakai baju n seluar kaler pink... kalau tak, dah jadi Pink Panther dah agaknya... huhuhu

Apa pun, selamat menunggang basikal yer... tunggang dengan cermat... ingatlah orang yang tersayang!!!...

The truth is... ini la hadiah hari jadi Abang Muazz dan Hajar untuk tahun ini... walaupun Hari Jadi Abang Muazz 5 Mei, dan Hajar plak 6 Ogos... kiranya, dapat hadiah dulu sebelum hari jadi... kan bagus tuh... hehehe...

Moga jadi anak soleh dan solehah, ye... :)

Demam World Cup...

Demam Piala Dunia, dah tak lama dah...

Abang Muazz pun tak ketinggalan... hajar pun sama. Dengan adanya padang yang luas depan rumah, Abang dan Hajar amik kesempatan untuk mulakan sesi latihan semi nak semarakkan lagi Piala Dunia tu nanti... hahahaha

Masing-masing dah sedia dengan posisi. Abang Muazz mulakan sepakan...
Hajar menunggu di pintu gawang...


Abang Muazz membawa bola dengan kemas, tiada hantaran dibuat dek kerana hanya permainan 1 lawan 1... Hajar cuba menggelecek... namun tertewas...


Abang terus membolosi ke kawasan D... Hajar mengejar dari belakang...


Hajar keletihan, tak terdaya mengejar Abang... terus berehat disebelah pintu golnya sendiri, membiarkan Abang merembat bola masuk terus ke gawang gol...


Apa lagi, Abang mengambil peluang dan terus merembat bola...
Dan... gooooooollllllllllllllll.......!!!!!!!


Begitulah kesudahannya... Abang Muazz 1, Hajar 0... sejurus berjaya menyumbat gol, abang terus meluru masuk ke rumah... bila referee (abi) panggil masuk padang... abang cakap... "Abang nak kencing laaaa...."

Pulak daah...

Jadi, permainan ditamatkan... Esok sambung lagi... hehehe

Sunday, April 11, 2010

Friday, April 09, 2010

Jom tolong Ummi... besstttt!!!

Mula2, basahkan cawan...



Amik sabun...


Kemudian, bilas sampai bersih...



Pastu, letak kat rak penyejat...



Lepas tu, basuh tangan sampai bersih...

Senang, je kan nak tolong ummi kita...


Blog Pilihan

Abi & Ummi

Asma'

Asma'

Jalan-jalan

Jalan-jalan

Abang Muazz

Abang Muazz

Hajar

Hajar

Keluarga Kami

Keluarga Kami
Keluarga Bahagia... Moga2 hingga ke Syurga... Ameen. Berkatilah hidup kami Ya Rabb

Pemata Hati

Pemata Hati

Jam Kami

Hari ini

Abang Muazz

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Asma'

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Ulangtahun Abi & Ummi

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Klik dalam kolam utk bagi ikan makan

Kak Hajar

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Abi Kami

My photo
Jurulatih Utama Pendidikan Islam, Program j-QAF, KSSR Negeri Selangor. Kini berkhidmat di SK Desa Putra, Kajang. 2005-2009 di SK Telok Menegon, Klang.

Followers